Από το 1899 που ο Sigmund Freud έγραψε την “Ερμηνεία των Ονείρων”, τα όνειρα θεωρούνται ότι κρύβουν όσα υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας. Σύμφωνα με τη θεωρία του Freud, τα όνειρα λειτουργούν σαν μία ψυχική δικλείδα ασφαλείας, επιτρέποντας έτσι στον καθένα να κατανοεί πώς θα ήταν αν εξωτερίκευε τα αρνητικά του συναισθήματα, τη φαντασία του ή ακόμα και τις παρορμήσεις του σε ένα ασφαλές μέρος και όχι στον πραγματικό κόσμο.
Και ενώ η θεωρία των ονείρων του Freud αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στην ιστορία της ψυχολογίας και της ψυχοανάλυσης, θεωρείται αντιεπιστημονική, καθώς υπάρχει η άποψη ότι η ανάλυση των ονείρων μπορεί να αποκαλύψει ένα ψυχικό τραύμα που βίωσε κάποιος ως παιδί.
Ωστόσο τα όνειρα και η σύνδεσή τους με το ασυνείδητο συνεχίζουν να συναρπάζουν τους νευροεπιστήμονες και τους ψυχολόγους.
Δύο πρόσφατες έρευνες των ψυχολόγων και ειδικών του ύπνου Matthew Walker και Rosalind Cartwright αποδεικνύουν ότι τα όνειρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη πνευματική μας ευεξία, όχι όμως με τον τρόπο που υποδεικνύει ο Freud. Σύμφωνα με τους Walker και Cartwright, τα όνειρα υπάρχουν για να ρυθμίζουν τα συναισθήματά μας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με τις αναμνήσεις μας. Με άλλα λόγια αποτελούν ένα είδος θεραπείας όταν κοιμάσαι και σε βοηθούν να ρυθμίζεις την διάθεσή σου όταν ξυπνάς.
Σήμερα, δεν αντιμετωπίζουμε τον ύπνο μόνο σαν ένα εργαλείο που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, αλλά σαν μία διαδικασία, κατά την διάρκεια της οποίας συντελούνται πολλές σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
"Ο ύπνος αποτελεί μία πνευματική διαδικασία, μέσω της οποίας αποθηκεύονται οι σημαντικές πληροφορίες” υποστηρίζει η Cartwright στο βιβλίο της “The Twenty-Four Hour Mind”, που αποτελεί προϊόν 10ετούς έρευνας. Οι ειδικοί του ύπνου υπογραμμίζουν ότι όλοι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου για την καλή ψυχική υγεία του οργανισμού. Οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό, διαβήτη ή ακόμα και σε ψυχικές ασθένειες.
Ο ύπνος έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την βραχυπρόθεσμη μνήμη σε μακροπρόθεσμη, μία διαδικασία μέσω της οποίας συντελείται η μάθηση. Τα όνειρα αποτελούν ένα κομμάτι της έρευνας για τον ύπνο που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ σημαντικό.
Όσο και αν αμφισβητούνται οι θεωρίες του, ο Freud έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς κατάφερε να εντοπίσει ότι τα όνειρα δημιουργούνται από ένα μέρος του εγκεφάλου. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι αποτελούν κομμάτι του ύπνου, δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα και αποτελούν μία επανάληψη των γεγονότων της ημέρας που πέρασε. Ερευνητές του ύπνου, όπως ο ψυχίατρος Robert Stickgold θεωρούν εσφαλμένες τέτοιου είδους θεωρίες.
Τα όνειρα αποτελούν ένα είδος θεραπείας όταν κοιμάσαι και σε βοηθούν να ρυθμίζεις την διάθεσή σου όταν ξυπνάς.
Ο Matthew Walker, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας του Berkeley, αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο προκειμένου να αναλύσει τον ύπνο REM, κατά τη διάρκεια του οποίου υπάρχουν τα όνειρα. Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, ο Walker κατάφερε να αποδείξει ότι τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις ενεργοποιούνται κατά την φάση του REM ύπνου, αναπτύσσοντας την θεωρία ότι ο REM ύπνος, μέσω των ονείρων, αποτελεί ένα είδους θεραπεία. Στο βιβλίο του με τίτλο “Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams”, υποστηρίζει ότι τα όνειρα στο στάδιο REM ύπνου, αποδυναμώνουν κάθε δύσκολο γεγονός που βίωσες κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντάς σου ψυχική και συναισθηματική ηρεμία το επόμενο πρωί όταν ξυπνήσεις.
Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρευτείς ένα τρομακτικό γεγονός που βίωσες στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να νιώσεις τα ίδια συναισθήματα φόβου.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα όνειρα του REM ύπνου έχουν τη δύναμη να σβήνουν τη μνήμη των συναισθημάτων που ένιωσες κατά τη διάρκεια του γεγονότος, κάνοντάς σε να το θυμάσαι αποκλειστικά ως γεγονός.
Όπως καταλαβαίνεις η ζωή σου θα ήταν πολύ πιο επίπονη χωρίς αυτή την διαδικασία, καθώς κάθε φορά που θα ανακαλούσες κάτι από το παρελθόν, θα βίωνες ξανά τα δύσκολα συναισθήματά του. Συνεπώς τα όνειρα μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Cartwright, ψυχολόγος του Rush University, υποστηρίζει ότι τα όνειρα έχουν τη δύναμη να διώχνουν κάθε αρνητικό συναίσθημα που βιώνεις μέσα στην ημέρα και επηρεάζουν τη διάθεση και την συμπεριφορά σου.
Via Thrive Global