Διαφημιση

header

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ


Δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια σούπερ παραγωγικοί. Ακόμα και ο Elon Musk έχει μέρες που δεν κατασκευάζει πυραύλους και απλά ξεκουράζεται απολαμβάνοντας ένα ντόνατ με καφέ. Δεν ισχύει ο μύθος που λέει ότι χρειάζεται να είμαστε απασχολημένοι κάθε λεπτό της μέρας για να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τεμπελιάζουμε συνεχώς• η οκνηρία είναι και αυτή μέρος της ζωής μας. Αν νομίζετε ότι ποτέ δεν τεμπελιάζετε, μάλλον λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Αξίζει να μάθετε, λοιπόν, γιατί και η τεμπελιά έχει τα πλεονεκτήματά της.

Περισυλλογή (στοχασμός)
Κάνετε κάποιες φορές μπάνιο και μένετε κάτω από το ζεστό νερό για πάνω από δέκα λεπτά; Αυτές είναι στιγμές τεμπελιάς ή αλλιώς μιας ιδιαίτερης χαλάρωσης. Κάθεστε κάποιες φορές στον καναπέ χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα για 30 λεπτά με τα πόδια σας πάνω, χωρίς να διαβάζετε καν ένα βιβλίο ή να βλέπετε τηλεόραση; Αυτά τα λεπτά είναι και αυτά λεπτά τεμπελιάς.

Ας αναρωτηθούμε για όλες αυτές τις στιγμές: «Πόσο καθαρές ήταν οι σκέψεις μας κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών τεμπελιάς;». Το πιθανότερο είναι να περιγράψετε πως ήταν πολύ καθαρές, φανταστικές, υπέροχες, σπουδαίες κλπ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι στιγμές τεμπελιάς παράγουν τις καλύτερες σκέψεις. Μόνο όταν απομακρυνόμαστε από την καθημερινότητά μας, από τις υποχρεώσεις, μπορούμε να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που πραγματικά κάνουμε. Αν συνεχώς τρέχετε, δεν θα έχετε ποτέ κάνει ένα βήμα πίσω, για να σκεφτείτε τη συνολική στρατηγική σας και τους λόγους που κάνετε ό,τι κάνετε στην καθημερινότητά σας.

Βαθιές σκέψεις
Όταν πραγματικά τεμπελιάζουμε, οι βαθύτερες σκέψεις μας αποκαλύπτονται. Το να παρατείνουμε το χρόνο μας όταν κάνουμε μπάνιο μας βοηθά να σκεφτούμε. Τότε είναι που αναρωτιόμαστε τι σημαίνουν αυτά που μας έχουν συμβεί ή που έχουμε κάνει.

Οι ξεκάθαρες σκέψεις αναδύονται όταν τεμπελιάζουμε. Ο νους μας νιώθει ότι είναι ελεύθερος και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ο νους μας δεν χρειάζεται εκείνες τις στιγμές να είναι δημιουργικός ή να επιλύει προβλήματα. Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα συγκεκριμένο και γι’ αυτό ξεδιπλώνονται οι βαθύτερες σκέψεις μας. Και τις χρειαζόμαστε. Γιατί αυτές είναι που θα μας κάνουν δημιουργικούς στην υπόλοιπη ζωή μας.

Η παραγωγικότητα μπορεί να γίνει αφηρημένη εργασία
Το αντίθετο της τεμπελιάς είναι η παραγωγικότητα. Αν και οι άνθρωποι δείχνουμε απασχολημένοι στην εργασία και όλοι νομίζουμε ότι είμαστε αποδοτικοί, στην ουσία είμαστε αντιπαραγωγικοί μετά από πολλές ώρες προσπάθειας. Και αυτό επειδή γεμίζουμε περισπασμούς και ευθύνες χωρίς να μπορούμε να αποδώσουμε.

Ένας στρεσαρισμένος νους απλά προσπαθεί να κάνει το ελάχιστο δυνατό με μια λίστα που γίνεται ατέλειωτη. Μια τέτοια αντιπαραγωγική εργασία είναι συναισθηματικά επώδυνη και αποδεικνύεται ακόμα χειρότερη και από την τεμπελιά.

Χρησιμοποιώντας την τεμπελιά για να καθορίσουμε τι αξίζει και τι όχι
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεμπελιά ως εργαλείο κινητοποίησης και δημιουργίας. Άλλωστε, μετά από στιγμές τεμπελιάς, χρειάζεται και πάλι να επιστρέψουμε στην εργασία. Η οκνηρία χωρίς κάποια μορφή μετέπειτα δράσης μετατρέπεται σε μεγάλο μειονέκτημα.

Οι περίοδοι τεμπελιάς που ακολουθούνται από δράση είναι ένας χορός ταγκό• λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο μπορεί να μας κάνει να πετύχουμε όσα επιθυμούμε. Δεν χρειάζεται να προβληματιζόμαστε όταν νιώθουμε ότι θέλουμε να τεμπελιάσουμε. Ούτε να θυμώνουμε με τον εαυτό μας.

Και αυτό επειδή χρειάζεται να θυμόμαστε ότι μετά από αυτές τις χαλαρωτικές, τεμπέλικες στιγμές μας θα έρθει και η δημιουργική, ευχάριστη δουλειά. Εξάλλου, η τεμπελιά είναι μέρος της ζωής, αφού δεν γίνεται συνέχεια να είμαστε στο τρέξιμο. Χρησιμοποιήστε την τεμπελιά προς όφελός σας.

VIA enallaktikidrasi

Post a Comment